Vragen & antwoorden

Wij hebben getracht zoveel mogelijk informatie in de site te verwerken. Onderstaand vindt u de meest voorkomende vragen en antwoorden. Heeft u op dit moment nog andere vragen welke u graag beantwoordt wilt zien, mail het ons.

Is ballonvaren gevaarlijk?
Ballonvaren is minder gevaarlijk dan andere vormen van luchtvaart. Onze erkende piloten zijn zeer ervaren en streven naar maximale veiligheid. Bovendien voldoet al ons materiaal ruimschoots aan de zware eisen van de Rijks Luchtvaart Dienst en wordt het zeer regelmatig onderhouden en gekeurd.

Mag iedereen mee?

In principe kan iedereen meevaren als je maar lang genoeg bent om over de rand van de ballon te kijken. Een maximum leeftijd kennen wij niet. Oudere "jongeren" met leeftijden van zelfs over de 90 jaar zijn met ons meegevaren.

Hoe hoog vaart een ballon en in welke richting?
Ballonnen varen op een hoogte vanaf 150 meter in onbebouwde gebieden en vanaf 300 meter boven dorpen, steden en andere bebouwingen. Bovendien zijn er ook nog andere gebieden de zogenoemde "restricted areas" waar we een ondergrens of een bovengrens kennen. Het hoogst hebben wij gevaren in de Dolomieten waar we zelfs tot 7000 meter zijn geweest. Dit vraagt natuurlijk een hele andere vluchtvoorbereiding dan een vaart in Nederland op normale hoogte. De vaarrichting wordt bepaald door de wind. Omdat de windrichtingen op de verschillende hoogtes vaak afwijken, maken onze ervaren piloten daarvan soms handig gebruik.

Ben ik verzekerd?

Wij sluiten altijd voor alle onze passagiers een ongevallenverzekering af. Bovendien is ballonvaren onderworpen aan de wetsbepalingen 'luchtvervoer 1936'. Ook hieraan zijn wettelijk verplichte verzekeringen gekoppeld. Hiervan is de "Ballonvaart Ticket"of de zogenoemde instapkaart die door u ondertekend aan de piloot geeft voor vertrek, een voorbeeld.

Heb je last van hoogtevrees of luchtziekte?

De ballon heeft geen direct contact met de grond. Daardoor heeft u nooit last van hoogtevrees. Wij weten uit ervaring dat die angst verdwijnt zodra de ballon los komt van de grond. Wel is het verstandig bij het begin van de vaart naar de horizon te kijken. Al vrij snel kijkt u dan rustig om u heen en zelfs over de rand. Ook hebben wij nooit passagiers die luchtziek worden. Er wordt op een uiterst rustige manier gevaren, zonder plotselinge bewegingen of turbulentie.

Welke kleding kan ik het beste dragen?

Een ballonvaart vereist geen speciale kleding. Tijdens de vaart is het weer niet anders als beneden. Je koelt niet af door de wind, omdat je voortbeweegt met de snelheid van de wind. Bovendien geven de branders en warme lucht in de ballon ook enige warmte af naar beneden, waardoor de temperatuur tijdens de ballonvaart zelfs vaak nog aangenamer is.
Normale vrijetijdskleding is prima, maar liever geen nylon. Vanwege de landingsplaats kan het verstandig zijn stevige en dichte schoenen te dragen en soms laarzen, in geval van drassig landingsterrein. Een hoofddeksel kan wenselijk zijn bij een gevoelige hoofdhuid en omdat het na de landing, later op de avond meestal wat frisser wordt is een trui of jack aan te bevelen.

Mag ik fotograferen of filmen?
Bijna alle delen van Nederland mogen worden gefotografeerd of gefilmd. Oordt Ballooning beschikt daarvoor over de vereiste vergunningen. Slechts enkele gebieden vallen onder landelijke veiligheidsrestricties. Onze piloten zullen u daar, indien nodig, op wijzen. Tip: Bewaar in elk geval nog 'beeldruimte' voor het einde van de vaart. Het dalen c.q. het naderende landschap en de momenten na de landing leveren vaak nog prachtige beelden op.

Mag je roken of drinken?

Binnen een straal van 50 meter van de ballon mag uit veiligheidsoogpunt niet worden gerookt, dus ook niet tijdens de vaart. In de mand mag natuurlijk wel worden gegeten en gedronken, maar gebruik van sterke drank is niet toegestaan. Personen die onder invloed zijn van alcohol of drugs worden door ons niet meegenomen.

Wat zijn de normen en regels bij start en landing?
Iedereen is van harte welkom om start en landing van dichtbij mee te maken. Tijdens de vaart kunt u echter meestal niet meerijden met de volgauto, omdat wij de passagiers weer mee terug moeten nemen naar de plaats van vertrek. Wel kunt u uiteraard de ballon volgen met uw eigen auto en na de vaart uw familie, vriend(in) of kennis mee terugnemen. Rijd echter nooit met u auto op het landingsterrein zonder uitdrukkelijke toestemming van de landeigenaar. Let zowel op de opstijglocatie als op de landingsplaats goed op de aanwijzingen van de crew. Zij geven u ook graag tekst en uitleg over alles rondom de ballonvaart.

Met Luchtballon van Oordt Ballooning in Zwolle de lucht in  Met Luchtballon van Oordt Ballooning in Zwolle de lucht in  Met Oordt Ballooning in Zwolle de lucht in
Facebook pagina van Oordt Ballooning in Zwolle

Met Oordt Ballooning in Zwolle de lucht in



friendster counter