Stijging en daling van de ballon

Een ballon stijgt op door het gegeven dat warme lucht lichter is dan koude lucht. Hoe warmer de lucht, hoe groter het stijgvermogen. Door te 'spelen' met de branders kan de piloot de stijgsnelheden van de ballon beïnvloeden.

De stijg- en daalsnelheid bij een gemiddelde passagiersvaart ligt tussen de 100 en 400 ft/min. (d.i. ongeveer tussen de 2 en 8 km/uur), maar meer en minder is goed mogelijk.

Tijdens wedstrijden worden wel stijg- en daalsnelheden gehaald van 1200 ft/min (24 km/uur). Doordat de lucht afkoelt daalt de ballon vanzelf. Om sneller te kunnen dalen, kan de piloot een klep (de parachute) boven in de ballon openen, om warme lucht te laten ontsnappen.

De ballon kan uitsluitend zeer beperkt worden gestuurd door op verschillende hoogtes gebruik te maken van de verschillende windrichtingen. Tijdens de landing kan de ballon enigszins gedraaid worden door de rotationsvents te gebruiken.

De ballon vaart ideaal bij droog en rustig weer, zonder thermiek (warme opstijgende lucht).

Met Luchtballon van Oordt Ballooning in Zwolle de lucht in  Met Luchtballon van Oordt Ballooning in Zwolle de lucht in  Met Oordt Ballooning in Zwolle de lucht in
Facebook pagina van Oordt Ballooning in Zwolle

Met Oordt Ballooning in Zwolle de lucht infriendster counter